VPI Beton

Üzemlátogatás

időpontok

Október 11. 14:00

helyszín


1116 Budapest, Fehérvári út 132-144. (Bay Zoltán Üzleti és Innovációs Park)

Regisztráció:

Létszám:

max. 60 fő

A VPI Beton a legjelentősebb hazai beton utcabútor-tervező és -gyártó vállalkozás. Kavics névre keresztelt kültéri ülőbútorukat számos nemzetközi designdíjjal jutalmazták. Tevékenységüket a folyamatos kísérletezés és új utak keresése jellemzi. Most bepillantást engednek az üzem kulisszái mögé: kiderül, hogyan készülnek a betonbútorok, és a résztvevők kipróbálhatják a VPI saját fejlesztésű betonkeverékeit is.

A VPI Beton köztéri bútorok tervezésével és gyártásával foglalkozik. A Dagály sétányon és a Lánchíd budai hídfőjénél is áll egy azokból a betonpadokból, amely az utóbbi időben több rangos nemzetközi díjat (Architizer A+ Design, A’Design Award, European Product Design Award) is bezsebelt. A Kavics névre keresztelt beton ülőbútor tervezője Fülöp Fruzsina, kivitelezője pedig a VPI Beton. A gigantikus, gömbölyded formájú, letisztult utcabútorban a tradicionális kézi megmunkálás és a mai 3D technológia találkozik egymással: a manufaktúra munkatársai 35 gipsz formatanulmány közül választották ki a végleges formát, további csiszolásra vagy polírozásra nem volt szükség.

Van egy másik köztéri installációt is, amely szintén a VPI Beton nevéhez köthető: a Kálvin téren a reformáció 500. évfordulója alkalmából valósult meg az a különleges projekt, mely 2017-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat, vizuális kommunikáció kategóriában. A térre olyan finombeton lapok kerültek, melyeken a reformáció hazai és nemzetközi alakjainak hitvallását olvashatjuk. De nemcsak köztereken, irodabelsőkben, kávézókban is találkozhatunk a VPI Beton által jegyzett beton kiegészítőkkel: előbbire jó példa a CUBO névre keresztel, textil és beton kombinációjára építő időtálló beltéri ülőbútor, utóbbinál pedig az Espresso Embassy beton ivókútját említhetjük.

A VPI Beton Nyitott Stúdió eseményének a „betonpéntek” fantázianevet adta, ami korántsem véletlen. Ezen a napon testközelből figyelhetjük meg a beton ezer arcát, kérdezhetünk a tervezés-készítés folyamatairól, s a manufaktúra saját betonkeverékeivel is kísérletezhetünk, ha úgy tartja kedvünk.