Hírek

Fenntarthatóság és gazdaságélénkítés volt az idei Design Világnap fő témája

Fenntarthatóság és gazdaságélénkítés a design eszközeivel: erre a tematikára épült az idei Design Világnap hazai programja, melyre június 27-én várták az érdeklődőket.

A World Design Organization által meghirdetett Design Világnapot minden év június 29-én ünnepli a designközösség. A World Design Organization tagjaként a hazai események szervezője a Magyar Formatervezési Tanács, mely a Design Hét Budapest programjaként idén június 27-én várta a Design Világnap témái iránt érdeklődő közönséget.

Az idei Design Világnap hívószava a fenntarthatóság volt. A központi téma az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési stratégia tizenkettedik pontjához, a felelősségteljes termeléshez és fogyasztáshoz kapcsolódott, melyben a design stratégiai szerepet játszik. A Design Világnap hazai programsorának első szekciója a WORTH projekten keresztül fókuszált az idei tematikára. A projekt, mely számos eszközzel segíti gyártók és designerek országhatárokon átívelő együttműködését, immár a második sikeres ütemén van túl, harmadik ütemének pályázati időszaka pedig már zajlik. Ehhez kapcsolódóan 16 órától bemutatásra került maga a projekt, melynek hazai szakmai mentorai részletesen mutatták be az aktuális pályázati lehetőséget, hasznos tippeket adva a részvételhez, és bemutatkoztak a sikeres, hazai pályázók is, mégpedig a fenntarthatósághoz kapcsolódó projektjeikkel. A résztvevőknek közvetlen konzultációra is lehetősége nyílt a délután folyamán.

A programsorozat második részeként 18 órától ismert márkák és vállalkozások képviselői mutatták be designstratégiájukat, a design gazdaságélénkítő szerepét illusztráló tapasztalataikat, valamint a fenntarthatóság érdekében tett szerepvállalásukat.

A fentiek mellett a Design Világnapon mutatkozott be a Design Hét Budapest gondozásában megjelenő, 150 legfontosabb, fővárosi designhelyszínt megjelenítő Budapest Design Map idei kiadása, valamint a Magyar Formatervezési Tanács évente frissülő, ingyenes online kiadványa, a Start Up Guide 2019, mely a kreatívipari vállalkozások indításához, fejlesztéséhez ad praktikus segítséget.

Fotó: Mohai Balázs