Hírek

Elkezdődött az idei Design Hét Budapest

Tizenhatodik alkalommal várja a fesztivál az érdeklődőket, és a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint 250 programot kínál.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hét Budapestet, mely azóta Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepévé vált. Az évek során a rendezvénysorozat tudatos építkezéssel folyamatosan fejlődött, ennek eredményeként több éve már vidéki városok is csatlakoznak a fővárosi fesztiválhoz. Idén Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Sopronban és Veszprémben is tartalmas programokat kínálnak az érdeklődőknek. A Design Hét Budapest október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is várják a nagyközönséget.

KIEMELT PROGRAMOK

A Design Hét Budapest idei fő témája a flow. A tematikához kapcsolódva dr. Buzády Zoltán menedzsment- és leadership-kutató, a Csíkszentmihályi Mihály-féle „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatója tart majd előadást arról, hogyan fordítható a flow a kreativitás szolgálatába és fordítva, illetve milyen egyéni, társadalmi, gazdasági előnyeink származhatnak mindebből. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követi.

A negyedik alkalommal megrendezett Service Design Day során megismerhetjük a legújabb nemzetközi és hazai trendeket, főbb műhelyeket, szakértőket, továbbá a service design, illetve rokon területeinek legizgalmasabb friss esettanulmányait. A Social Design Day alkalmával a legismertebb hazai social media műhelyek mutatkoznak be, majd kerekasztal-beszélgetésen ütköztetik gondolataikat a témáról.

Ebben a tíz napban szó lesz a WORTH Projektről, a Start Up Guide-ról, a hazai autóipar és a design kapcsolódásáról, a 21. századi fa- és bútoripar fejlesztési stratégiájáról, bemutatkoznak a kreatívipari felsőoktatási intézmények a Hova tovább? iskolabörzén, a legkisebbeket pedig kreatív workshopra várják. Az érdeklődők a Nyitott Stúdiók programjain, design túrákon is részt vehetnek. Sőt, megtekinthetik az idei díszvendég balti országok kiállításait, és előadásokon hallhatnak izgalmas információkat az észt, lett és litván designról - ez lesz a Baltic Design Now elnevezésű program.

A Magyar Divat és Design Ügynökség a Design Dialog programsorozattal csatlakozik a fesztiválhoz, négy helyszínen hozza közelebb a közönséget a Bauhaus ma is élénken élő értékes hagyományaihoz. A FabLab Budapest innovációs műhely pedig szimpóziummal, kiállítással és design workshoppal várja az érdeklődőket.

A Design Hét Budapest fesztiválhoz kapcsolódó partnerek – designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek – idén is saját rendezvényeikkel várják a látogatókat. Ez a rendkívül színes programválaszték kiállításmegnyitóktól a workshopokig és kerekasztal-beszélgetésekig, a jógától és gasztroeseménytől az aukcióig, a vásároktól a nyílt napokig terjed.

----------------

Illusztráció: Mohai Balázs képe a Magyar Formatervezési és Design Management Díj elismertjeinek kiállításán készült, a Hagyományok Házában.