Október 12-14.

Starting Point

Kiállítás, előadás, beszélgetés

Helyszín
METU Campus
Cím
1077 Budapest, Rózsa u. 4-6.
bejárat a Hutyra F. utca felől
Nyitva
október 12–14., 12:00-18:00
Megnyitó
október 12. 18:00
Linkek
Web

A METU programja a mindennapi humanitásra, életet-alkotó szellemiségre szeretné felhívni a figyelmet, amely a hygge-t, a dán életérzést is áthatja. Hallgatóik alkotásaival, általuk tervezett játékokkal, finom falatokkal, zenével, előadással és beszélgetéssel várják látogatóikat campusukon. Nyitó előadás és beszélgetés Nagy András egyetemi docens, író, esztétával.

A Metropolitan Egyetem programját Dánia ihlette. Elszabadult sebességgel pörgő világunkban a dán életérzés, a hygge rendkívüli népszerűsége tünetként is értelmezhető. Bizonyítja, hogy globalizált világunk legkülönfélébb szegleteiben is az emberek egyre nagyobb mértékben vágynak arra a szemléletre, ami a kifejezés hátterében áll. Közösség-élmény, valahová tartozás, figyelmesség, oltalom, meghittség, kényelem, mindennapi emberség, esztétikum, sorolhatnánk a nehezen lefordítható kifejezésben rejlő tartalmakat. „Először viszont azt kell megvizsgálnunk, hogy miben is áll a jó élet, és hogyan tehetünk rá szert.” – írja Arisztotelész az időszámítás előtti negyedik században, és a jó élet mibenléte azóta is foglalkoztatja a különböző kultúrákat.

A világ legboldogabb országának tartott Dánia titkát, a hygge életérzést szeretnénk programunkkal megjeleníteni. Meggyőződésünk, hogy a jó életről való elképzelés nélkül jó indulás, jó kiindulópont sem alakítható ki. A művészi kifejezés eszközei, a kreativitás, a játék, az alkotó szellemiség emberi együttlétet gazdagító szerepe vitathatatlan. Emellé hívjuk a fények, ízek, illatok segítségét. Meghitt térben, alkotó szellemiségben várjuk mindazokat, akik számára fontos a közösségi együttlét. Itt kerülnek bemutatásra a művészeti kar hallgatói által készített olyan alkotások is, amelyek a művészet életformáló képességét tanúsítják. Gyertyafénnyel, játékokkal, finom falatokkal, igazi vendég-fogadó programmal várjuk látgatóinkat. A program nyitó eseményeként Nagy András habilitált egyetemi docens, író, esztéta beszél arról, hogy a hygge felszínen is megmutatkozó jelensége mögött a dán kultúra, szellemiség milyen lényegi elemeit fedezhetjük fel. Az előadást követően beszélgetünk arról, hogy mit tanulhatunk Kierkegaardtól, és a dán kultúrából a jó élet a jó kezdet kialakításának vonatkozásában.

Mi történik akkor, ha a hygge beköltözik egy művészeti egyetem falai közé? Térjen be hozzánk, ismerje meg egyetemünk játékos oldalát, és egyben azt a szemléletet, amely az „élet csendes élvezetére” is nagy hangsúlyt fektet.