Október 12-15.

DIVAT ÉS ILLUSZTRÁCIÓ

kiállítás és divat performansz a Mod'Art International Hungary diákjainak alkotásaiból

Helyszín
Zuglói Ifjúsági Centrum
Cím
1145 Uzsoki u. 57.
tetőtér
Nyitva
október 12. - november 3., H-P 9:00-19:00, Szo (programokhoz igazodva)
Megnyitó
október 12., 18:00
Egyéb információ
regisztráció nem szükséges
Linkek
Web
Facebook
Instagram

Mi a divatillusztráció, divatrajz, divatgrafika? Egyáltalán miért készítenek a divattervezők divatillusztrációt? És hogyhogy készülhet kiállítás belőlük?

A divat nem létezik divatrajz, divatillusztráció nélkül.  A divatilusztrációnak fontos szerepe van a divatszakmában, a ruhatervezés oktatásában és a prezentációkban. A divatrajzok olyan lenyomatok, amelyek képesek bemutatni egy-egy ruhadarab vagy kollekció hangulatát, stílusát. Tükrözik a tervező egyéniségét, művészi ars poetikáját.

Dürer metszetei, Ingres beállításai, Degas pasztelei, a japán tradicionális festmények kompozíciói, a minimalizmus, a szecesszió és az art deco esztétikuma, a hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus stílusa, a naiv művészet csupán néhány példa a divatillusztráció technikáinak és hagyományainak bőségére.

Ezeket a stílusokat és technikákat tanítják a Mod'art francia divatiskolában is két éven keresztül a hallgatóinknak, buzdítják őket az önkifejezésre, a kísérletezésre, saját kézjegyük, stílusuk, művészi világuk megtalálására. A sok kísérletezésből művészi divatrajzok, divatgrafikák születnek, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, képzőművészeti alkotássá válnak. A kiállítás a legjobb munkákból mutat be egy válogatást.

A rajzokból később öltözékek lesznek, a kiállításmegnyitó divat performansza egyedülálló módon mutatja be az ötlet és a megvalósult ruhadarab közötti kapcsolatot. A bemutatott öltözékek szintén a Mod'art hallgatóinak munkáiból kerülnek ki.