Napok

Központi értékek - közös örökségünk - Előadássorozat

A Design Hét Budapest Központi értékek – közös örökségünk a közép-európai kortárs designban című kiállításához kapcsolódó előadássorozat célja megmutatni, hogy a régió hasonló társadalmi, gazdasági és kulturális hagyományokkal, adottságokkal rendelkező országai milyen formai, technológiai és rendszerszintű válaszokat adnak a meghatározó, közös kihívásokra – ezeket a kérdéseket járják körül a Visegrádi Együttműködés országainak képviselői a konferencia keretéban.

Program:

9:00 dr. Szalai András: Központi Értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban, felvezető előadás

9:20 dr. Cselovszki Zoltán: az Iparművészeti Múzeum jelene és jövője az épület örökségének megőrzése tükrében

10:00 Design at the Sources, előadó: Ms. Lubomira Trojan - Head of Design Department, Zamek Cieszyn (PL)

10:30 szünet

10:45 The Story of Makerspace – re-discovering the Beauty of Old Crafts, előadó: Mr. Ondrej Kasparek, Makerspace – DEPO2015 (CZ)

11:15 Bemutatkozik a Hedon kézműves sörmárka

11:45 Creative Industry Kosice, előadó: Mr. Michal Hladký (SK)

12:15 A Kortárs Építészeti Központ 10 éve, előadó: Libárdi Julianna

12:45 kérdések

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a designhet@designhet.hu címen. A regisztrálók számára az Iparművészeti Múzeum ingyenes belépést biztosít a Központi értékek – közös örökségünk a közép-európai kortárs designban kiállításra, illetve a Magyar Formatervezési Díj és Designmanagement Díj kiállításra is. Regisztrációs határidő: szeptember 27., 16:00

Dinamikus Dizájn - Prezentációk

A Graphasel Design Studio programjai

A Graphasel Design Studio 2016-ban is mozgalmas programmal várja a Design Hét vendégeit. Középpontban a sport lesz, ami nagyban meghatározta a design stúdió elmúlt évének munkáit. Saját esettanulmányaik bemutatása mellett olyan érdekes vendégelőadók színesítik majd a prezentációikat, akik részben saját nevelésű KREA hallgatók: Páncsity Lídia és Hetsch Ferenc. Szó lesz az Olimpiai Pályázat arculatáról, a 17. Fina Úszó-világbajnokságról, a Kékszalag versenyről és más érdekességekről. Regisztráció 5 fő felett szükséges: rita@graphasel.com
Tovább ›

CZECH JEWELLERY (PAST NAD PRESENT)

Petr Nový, a HANDMADE DREAMS Contemporary Czech Fashion Jewellery/Kortárs cseh divatékszerek cimű kiállítás kurátora tart előadást a cseh divatékszergyártás múltjáról és jelenéről, illetve tárlatvezetést a szeptember 24. – október 9. között megtekinthető kiállításon, amely válogatást mutat be a divatékszergyártás területén Csehországban működő gyártók, tervezők és iskolák munkáiból. Tovább ›

Fiatal, híres és magyar? Sztárdesignerek útja a sikerhez

Szimpózium beszélgetés és kiállítás​

A Fiatal, híres és magyar? - Sztárdesignerek útja a sikerhez szimpóziumon befutott magyar designerekkel tartunk egy kötetlen beszélgetést a tervezői pálya nehézségeiről és örömeiről. A Corvin rajziskola és művészeti stúdió több mint 20 éves pályafutása alatt számos tehetséges tervezőt indított el művészeti és design pályáján. Design szimpóziumunkon nemzetközileg is sikeressé vált egykori hallgatóink közül néhányan elmesélik, hogy nekik milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, hogyan érték el az eredményeiket, mit tanácsolnának a következő generációnak? És persze együtt megvitatjuk, hogy mi kell ahhoz, hogy sokkal több fiatal magyar tehetség érhessen el sikereket a design világában.Beszélgető partnereink lesznek Kovács Adél öltözéktervező (NUBU), Vékony Fanni ékszertervező, Bartha Tamás és György Árpád Hunor (HeonLab), Lublóy Zoltán designer, Obendorfer Dávidformatervező és Vidák Zsolt grafikusművész. Kiállítási tárlatunkon beszélgető partnereink munkáin túl megtekinthetőek lesznek Lengyel Zsuzsi táskatervező, Tomcsányi Dóra divattervező, Juhász Ádám formatervező (Adamlamp) és Nagy Norbert grafikusművész munkái is.

Nincs akadály! – A velocipész, a dizájner és a handbike versenyző találkozása a muzeológussal

Iparművészeti Múzeum - programok

Mitől jobb egy egyedileg gyártott kerekesszék vagy bicikli? Hogy jut eszébe egy fiatal dizájnernek, hogy triciklit tervezzen mozgáskorlátozottak számára? Miért kezd valaki speciális járműveket gyártani fogyatékkal élőknek? Milyen út vezet kerekesszékkel a maratonig és az Oscar-díj jelölésig? Hogy nézett ki, és miként működött a kerekesszék őse? Ilyen és hasonló kérdésekre kapunk választ a Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum Bringológia kiállításához kapcsolódó program keretében a Kutatók Éjszakáján. Tovább ›

Bringával Erdélyben

A Transsylvania című film vetítése az Iparművészeti Múzeumban

A CMH dokumentumfilm Madrid–Budapest távon bicikliző csapata újabb gyönyörű, újszerű roadmovie-dokumentumfilmet forgatott Erdélyben. Különleges élményekkel, Andras Toth filmzenéjével és Szersén Gyula narrációjával a Transsylvania New York-tól Limáig nagy sikert aratott a világ számos filmfesztiválján is. A filmvetítést az alkotókkal folytatott kötetlen beszélgetés követi. Tovább ›

  • Helyszín: Iparművészeti Múzeum
  • Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
  • Filmvetítés és beszélgetés: Szeptember 28., 17:00-19:00
  • Egyéb információ: A program a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

Linkek:

Fúzió a munka világában – korlátokkal

Nyilvános előadások és workshopok a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének szervezésében

Ingyenes vagy alacsony költségigényű megoldások bemutatása rugalmas és akadálymentes munkahelyek kialakítására. Workshop az akadálymentesség főbb szempontjairól, és annak előnyeiről.

Előadó: Dr. Jókai Erika, Földesi Erzsébet

A programok és workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció: http://www.erg.bme.hu/
honlapon.

Légy tudatos tervező!

Nyilvános előadások és workshopok a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének szervezésében

Lehetsz akár bútortervező, ékszertervező, divattervező, formatervező, grafikus, belsőépítész, szoftverfejlesztő, menedzser, mindenképpen szükséged van erre a tudásra!

Bemutatót tartunk arról, hogy a termékfejlesztési folyamat során mikor van szükség az iparjogvédelmi (design) adatbázisok használatára. A résztvevők számára saját tervezési témájához kapcsolódó adatbázis-kutatásra, közös gondolkodásra van lehetőség. (max. 20 fő / workshop)

Előadó: Dr. Jókai Erika, Takács Lászlóné

A programok és workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció: http://www.erg.bme.hu/
honlapon.

Érzékszervek és design

Nyilvános előadások és workshopok a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének szervezésében

Már napok óta jár a fejedben, vagy csak ebben a pillanatban láttad meg, és úgy érzed kell... Színes, izgalmas... pont mint te. Mesél neked, és mesél rólad. Veled együtt élménnyé válik. Termékélménnyé...

Előadó: Dr. Lógó Emma, Dr. Németh Edit

A programok és workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció: http://www.erg.bme.hu/
honlapon.

A felhasználói élmény – avagy a lélek-lehelés művészete

Nyilvános előadások és workshopok a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének szervezésében

A felhasználói élményről (UX) szóló előadáson bemutatjuk, hogyan alakul ki az emberek és élettelen tárgyak között érzelmi viszony, hogyan lehet megteremteni azt a tárgyi környezetet, amitől jobban érezzük magunkat. Mi lehet a titka az igazi tervezőknek?

Előadó: Becker György

A programok és workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció: http://www.erg.bme.hu/
honlapon.

Virtuális környezet és szemmozgás

Nyilvános előadások és workshopok a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének szervezésében

Hogyan térképezzük fel a virtuális környezeteket? Képes-e a szemmozgás követés extra információt nyújtani a játékok fejlesztői számára? A legújabb trendeket bemutató előadást egy interaktív workshop követi. (max. 30 fő / workshop)

Előadó: Köles Máté, Dr. Hámornik Balázs Péter

A programok és workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció: http://www.erg.bme.hu/
honlapon.

Ionna Vautrin

Ionna Vautrin francia formatervező 2002-ben diplomázott a L’école de design Nantes Atlantique egyetemen, azóta pedig olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint a Christian Dior, Serralunga, Camper, Foscarini vagy a Bouroullec fivérek. 2011 óta saját stúdiójában dolgozik. Munkái kivétel nélkül az organikus és geometrikus formák egyedi kombinációiból születő, szerethető, játékos, vidám, színes darabok, melyek nem nélkülözik a humort és a meglepetés erejét sem.

Az előadás angol nyelvű, nyilvános és ingyenesen látogatható.