TESTközel

Kiállítás, beszélgetés, workshop

A Budapesti Metropolitan Egyetem Design Intézetének kiállítása az emberi test és a design kapcsolatát feldolgozó hallgatói munkák bemutatása mellett abból is ízelítőt ad, hogy a kortárs filozófiai diskurzus milyen módon képes a testtel kapcsolatos gondolkodáshoz hozzájárulni. A kiállítás mellett egy előadás és beszélgetés várja a vendégeket Seregi Tamás filozófussal. A textilfestő workshopon kipróbálhatják a vendégek, hogy milyen színt váltanak ki a textilekből.

"Mi más tudna bármit is a világon, ha nem „a test”? Öreg kultúránknak ő a legutolsó, legtovább finomított, tisztított, szétszedett és összerakott terméke. A testről való gondolkodásban a test mindig egyre messzebbre, mindig túl messzire kényszeríti a gondolkodást: túl messzire ahhoz, hogy gondolat lehessen, de soha nem elég messzire, hogy testté váljon. Ezért nincs értelme külön-külön beszélni a testről és a gondolkodásról, mintha bármelyik is képes lenne fennmaradni önmagában: a test és a gondolkodás nem más, mint egymás érintései, a másikba való betörés érintése, az egyik a másikban." (Jean -Luc Nancy)

Szeptember 28., 18:00
Előadás és beszélgetés Seregi Tamás filozófussal 

Szeptember 30., 16:00 Textilfestő workshop 
Kipróbálnád hogyan működik egy testhőmérsékletre reagáló festék?
Kísérletezz velünk, nézd meg, milyen színt váltasz ki a textilekből!

A Budapesti Metropolitan Egyetem TESTközel című kiállítása izgalmas szemelgetést nyújt az alábbi tematikus körvonalak mentén: test és a művészetek, a test és a filozófia, valamint a filozófia és művészet kapcsolódási pontjai a test vonatkozásában. Az elméleti előadástól a művészeti alkotó folyamat gyakorlatáig  ízelítőt adunk abból, hogy miként értelmeződik a 21. századi művészetben és filozófiai gondolkodásban a test közelisége. Bemutatásra kerülnek olyan hallgatói munkák, amelyek hangsúlyosan kapcsolódnak a test, a testiség témájához, különböző művészeti ágakban: találkozhatunk test-közeli design termékek modelljeivel, azok létrejöttének folyamatát is bemutatva, test-objektekkel, és megalkotásuk hátterében nyomon követhető sajátos koncepcióval és lesz testhőre reagáló textilfestő workshop is. A hallgatói munkák olyan különböző koncepciók designban való megjelenését is bemutatják, mint a környezettudatosság, a testi korlátozottságra adható design válaszok, a ma meghatározónak tekinthető közösségi média designban való megjelenése, stb. A kiállítás az alkotásokat szöveg-környezetben mutatja be több értelemben is. Ténylegesen szövegekkel körülvéve, hogy kiderüljön, milyen izgalmas viszony jöhet létre a műalkotás és a filozófiai szöveg találkozásakor. Az eseményen tehát testközelbe kerül mű és szöveg. Seregi Tamás filozófus beszél majd arról, hogy milyen módon kerül a huszadik illetve huszonegyedik század jelentős gondolkodóinál (ismét) központi helyre a test problémája, a testről való gondolkodás újratárgyalásának szükségessége. Az előadást beszélgetés is követi, ahol a látogatók kérdései is megvitatásra kerülhetnek.