Grey

Nyitott stúdiók

Művészi allűrök, bohém életvitel, megzabolázhatatlanul lobogó lélek, kreatív rendetlenség, …és a sztereotípiákat még sorolhatnánk. Így él az alkotó ember, és természetesen a designer is, sokak képzeletében. Bár a legtöbben, mint ahogy az a kérdőíves kutatásokból kiderül, nem tudják, hogy a designer megnevezés mit is, kit is takar. Három éve éppen ezért indítottuk útjára a Design Hét Budapest fesztivál Nyitott Stúdiók programját, hogy a magunk eszközeivel lépésről-lépésre bontsuk le a fejekben élő előítéleteket, illetve személyes élményeket adjunk azoknak, akik tényleg kíváncsiak arra, kik a kreatív iparágak valós szereplői, és mit is csinálnak akkor, amikor dolgoznak. Műhelyeikbe belépve kreatív rendetlenség vagy mily meglepő, éppen kreatív rend fogadja a látogatókat. Sokfélék, legalább annyira, mint a fodrászok vagy az orvosok, de egyvalami közös bennük: a munkájuk iránti szenvedély. Idén is 14 hazai designert, brandet kértünk fel, hogy állja a Design Hét nagyközönségének ostromát. Első szóra igent mondtak, mert a továbbélésükhöz-továbblépésükhöz elengedhetetlen az Önök felől áradó figyelem, és hagy írjam le: szeretet.
Emlékezetes közös pillanatokat kívánunk mindannyiuknak!
A Design Hét Budapest saját szervezésében

ANNA ZABOEVA – SIBERIA SHOE SHOP

Október 7.

Anna Zaboeva Szibériában született egy kis faluban, majd filmrendezőként végzett Novosibirskben, Oroszország harmadik legnagyobb városában. Innen kalandos út vezetett Budapestre, ahol a MOME diákjaként belekóstolt a cipőkészítésbe, és munkáját hamar siker koronázta. A Pleasemachine cipőmárka 3 évvel ezelőtti alapítása óta Anna több ezer különleges cipője talált gazdára világszerte. SIBERIA néven tavaly novemberben nyitotta meg első üzletét Budapesten. A Nyitott Stúdiók program keretében az érdeklődők megtudhatják, hogyan készülnek az egyedi Pleasmachine cipők és többek között azt is, hogy miből van a kaptafa.
www.pleasemachine.net


DESIGNLUBLOY

Október 5, 8.

A stúdióban kortárs porcelántárgyakat készít Lublóy Zoltán, aki Designlubloy márkanéven már sok hazai és nemzetközi magazinban, illetve kiállításon szerepelt. Alkotásainak célja, hogy szépséget, humort, stílust vigyenek a mindennapokba. Zoltánt színes tollaslabda sószóróiról és kaktuszt formáló vázáiról már jól ismerheti a nagyközönség. Stúdiójában készül minden általa jegyzett tárgy és prototípus.
A program keretében egyedi bögréinek születésébe pillanthatunk bele, és a látogatók saját bögréjüket is elkészíthetik; a műhelybazár keretében vásárlásra szintén nyílik lehetőség.
www.lubloy.hu


FABLAB BUDAPEST

Október 1, 5.

A FabLab első pesti műhelye a Holló utcában 2011. május 19-én nyitotta meg kapuit. A nemzetközi FabLab hálózathoz csatlakozva az öt alapító (Juhász Márton András, Sik Eduárd, Pap Dávid, Kurucz Tamás és Fiáth Heni) célja egy olyan közösségi műhely építése, ahol ”bárki létrehozhat (szinte) bármit". Ceruzát, csiszolópapírt, fúrógépet és 3D nyomtatót szeretnének adni nemcsak azok kezébe, akik fejében már hemzsegnek a kivitelezésre váró ötletek, hanem azoknak is, akikben pusztán a vágy és az érdeklődés él az anyagok és technológiák megismerése, megtapasztalása iránt.
A Design Hétre ünnepélyesen rendet raknak a műhelyben, hogy aztán a betérő látogatókkal közösen, oldott hangulatban újra hatalmas műhelykupit csináljanak.
www.fablab.hu, facebook.com/fablabbudapest


GEPPETTO BELSŐÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

Október 5.

A 15 éve Elek Máté és Elek Márton által alapított tervezőirodához 2011-ben tulajdonosként csatlakozott Kucsera Péter stratéga is, akivel együtt egy nemzetközileg is ütős stúdió létrehozásán dolgoznak. A már lassan egy évtizede bel- és külföldön is sikeres irodának a marketing stratégiára építő belsőépítészeti tervezés kidolgozásával minden esélye megvan a kitűzött cél elérésére.
Kucsera Péter kétóránként tartott prezentációja betekintést ad a marketing stratégiára épülő belsőépítészeti tervezés lehetőségeibe, miközben konkrét példákat is mutat. Az előadást kötetlen beszélgetés és házi ribizli szörp követi. Az iroda befogadóképessége 20 fő, ezért kérjük, részvételi szándékát előzetesen jelezze az info@geppetto.hu email címen, név és időpont megjelölésével.
www.geppetto.hu


HIGH M MANUFACTURE

Október 5, 8.

A Sipos Balázs által 2004-ben alapított műhely alapja egy viaszveszejtéses üvegöntészeti eljárás, a casting technika. Az alkotó a fiatal üvegművészek generációjának kiemelkedő alakja. Munkái, melyek leginkább az üveg szobrászati vonalát képviselik, több nívós hazai és nemzetközi galériában megtalálhatók. Számos ösztöndíj és kitüntetés mellett Sipos Balázst 2007-ben és 2010-ben a Neues Glass című szakfolyóirat beválogatta a világ 100 legjobb üvegművésze közé.
A stúdiólátogatás alkalmával az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a különböző technikai folyamatokba, és lehetőségük nyílik az üveg megmunkálására is.
www.highm.hu


KATA SZEGEDI

Október 1.

Szegedi Kata divattervező 2009-ben alapította a Kata Szegedi brandet, mely főleg női ready-to-wear kollekciók tervezésével foglalkozik. A showroomban helyet kapott még Benus Dani női cipő- és férfiruha kollekciója, illetve Szőke Gábor Miklós szobrász alkotásai is megtekinthetők itt.
A látogatók előtt feltárul az új kollekció alkotási folyamata, illetve egy kisebb textiltárgy készítésében is segédkezhetnek, amelyet emlékként hazavihetnek.
www.kataszegedi.com


LAONI DESIGN

Október 5.

Ács Ilona iparművész 1999 óta tervez és forgalmaz LAONI márkanév alatt exkluzív, kisszériás bőrtárgy kollekciókat. Jellegzetességük az izgalmas szín- és anyagpárosítás, illetve az, hogy a különböző funkciókra tervezett kisebb-nagyobb táskákhoz színben, stílusban illő kiegészítő tárgyakat is készít: különböző neszesszereket, tárcákat, tokokat, kulcstartókat, öveket, karkötőket és sok más hasznos apróságot. A Nyitott Stúdiók program során a látogatók megismerkedhetnek a műhelystúdióban folyó munkával, és a tervező segítségével kis kulcstartót is készíthetnek maguknak, melyet emlékbe hazavihetnek.
www.laoni.hu


POS1T1ON

Október 7.

A POS1T1ON egy tér- és tárgytervezéssel, vizuális brandinggel és designkommunikációval foglalkozó design stúdió. Tagjai: Kavalecz Eszter, Kálóczy Zoltán, Kertész Attila, Mészáros András, Ötvös Kinga, Simonfalvi Bence és Varga G. András. Céljuk a designtudatos gondolkodás széles körben való népszerűsítése többféle médiumon keresztül. Napi inspirációs blogjuk, konceptuális designpartijaik, a különböző kreatív területek képviselőivel való együttműködéseik mind erről a szellemiségről tanúskodnak. A 2011-es Design Héten debütál második bútorkollekciójuk, melyet a USE unused divattervező csapattal közösen álmodtak meg.
A POS1T1on a program keretében a legfrissebb, eddig publikálatlan terveit és bútorait mutatja be látogatóinak.
www.pos1t1on.com


STALKER STUDIO

Október 3, 6.

Az elsősorban komplex arculati programok tervezésével, fejlesztésével és lebonyolításával foglalkozó tervezőiroda az elmúlt mintegy tíz évben többek között olyan intézmények képi megjelenésének kialakítását irányította, mint a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Televízió, vagy az MKB Bank. A stúdió tevékenysége a vizuális kommunikáció számos területét öleli fel, a nyomtatott média, a televíziós, illetve interaktív, internetes környezetben működő képi felületek grafikai tervezése révén. Kulturális események, fesztiválok, művészeti kiállítások komplex látványvilágának kialakítása mellett az iroda tevékenysége a könyv- és a laptervezés területén is jelentős.
A Stalker Stúdiót 1999-ben alapította a Ferenczy Noémi-díjas Vargha Balázs tervezőgrafikus, aki jelenleg is vezető tervezőként vesz részt a munkában. A stúdió büszke birtokosa az Arany Rajzszög és a Kamera Hungária díjaknak.
www.stalker.hu


STUDIO BAESTARTS

Október 4, 6.

A Studio Baestarts hét éve alakult azzal a céllal, hogy magas színvonalú animációs filmeket és erőszakmentes gyerekfilmeket készítsen nemzetközi forgalmazásra. A többszörös fesztivál díjas stúdió számos nemzetközi, egész estés film gyártása mellett olyan saját fejlesztésű munkákkal büszkélkedhet, mint például a Minimax gyerektelevízió arculata, a kiemelkedően sikeres Mondókák és Gyerekdalok sorozat vagy a BAFTA-jelölt Log Jam. A stúdió szorosan együttműködik a MOME animációs szakával; az elmúlt években végzett diákok közül többen itt dolgoznak. A Baestarts vezetője Erkel András producer. Jelenleg Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből egész estés rajzfilm előkészítésén dolgoznak, illetve a Gyerekdalok és Mondókák új sorozatát gyártják, melyek munkálataiba a látogatók is betekintést nyernek.
www.studiobaestarts.com


TERVHIVATAL

Október 7, 8.

A stúdiót 2009-ben alapította Benedek Zsanett és Lakos Dániel. Mindketten építészek, de gyakorlatilag bármilyen, a szakmához kapcsolódó megbízásnak eleget tesznek. Ezért portfóliójukban díjnyertes belsőépítészeti munkák, installációk és bútortervek egyaránt szerepelnek. A tervezésen túl gyakran a kivitelezést is saját maguk végzik, „design & build" szellemben.
A Nyitott Stúdiók program keretében legfrissebb, eddig publikálatlan terveiket és bútoraikat mutatják be látogatóiknak.
www.tervhivatal.hu


THE GARDEN STUDIO

Október 6, 8.

A Garden Studiot Sikó Bálint webdesigner és Tomcsányi Dóri divattervező alapította 2011. nyarán. Stúdió, játszótér, műhely, showroom és webshop – a vizuális kommunikáció és az öltözéktervezés szerteágazó áramkörei találkoznak itt. Nem meglepő, hogy bemutatkozó projektjüket éppen a határterületeken mozgó kreativitás hozta létre.
A Garden Studio a Design Hétre Herczeg Tamás (Bios), Mórász Dávid (Micro.D) és László Márk (Blakshep) közreműködésével egy olyan virtuális próbafülkét készített, ahol Tomcsányi Dóri őszi-téli kollekciójának darabjait átöltözés nélkül is fel lehet próbálni. A projekt alapja a videójátékoknál is alkalmazott kinetikus technológia.
www.thegardenstudio.hu
www.doritomcsanyi.com


WANDA

Október 6, 8.

A stúdió alapítója Ferencz Vanda, aki 2007-ben diplomázott a MOME formatervező-fémműves szakán. Egyaránt foglalkozik sorozatgyártásra szánt divatékszerek tervezésével és egyedi ékszerkészítéssel. A nemes és színesfémek mellett számos egyéb anyaggal is dolgozik, többek között karbonnal és szövetekkel, műgyantával, nemes fákkal, és így tovább.
A kényelmes és magas esztétikai minőséget képviselő ékszerek alkotója indulásakor Magyarország egyik legelismertebb divatmárkájának tervezett kiegészítőket.
Wanda 2011/12 őszi/téli ékszerkollekciójának darabjai a Design Hét alkalmára különleges színvilágban jelennek meg, melyek a program ideje alatt a stúdióban megtekinthetők, és 50%-os kedvezménnyel meg is vásárolhatók.
www.ferenczvanda.hu


WILLBE DESIGN

Október 6.

A willbedesign alapító tagjai, Gáti Anna, Szegő Gábor és Gyarmati Ágoston, a Krea Kortárs Művészeti Iskola enteriőrtervező szakon végzett diákjai; mára tapasztalt tanárok. Műhelyük nyitott szemléletű, kiemelten fontos számukra a tervezés családias légköre, ezért tárt kapukkal várják a szakmában elhelyezkedni vágyókat és a tehetséges alkotókat. Örömmel terveznek lakás-irodát, filmes díszletet, szőnyeget, szállodát, tapétát és falikutat. Mindenevők.
A Design Héten az alkotók más oldalukról mutatkoznak be: képzőművészeti kiállítással készülnek, vagyis fiatal tervezők munkáiból összeállított designtárlatot gründolnak. Természetesen az érdeklődők megismerhetik egy évtizedes pályafutásuk meghatározó állomásait is.
www.willbedesign.com